De gemeenteraad; een introductie

Online cursus De gemeenteraad; een introductie

Deze boeiende cursus biedt een verkenning van de werking en het belang van de gemeenteraad in lokale overheden. De gemeenteraad is het kloppend hart van de lokale democratie, waar gekozen vertegenwoordigers samenkomen om beslissingen te nemen die van invloed zijn op het dagelijks leven van de inwoners. 

Of je nu geïnteresseerd bent in politiek, actief bent in een lokale gemeenschap of gewoon meer wilt weten over hoe jouw stad of dorp wordt bestuurd, deze cursus zal je voorzien van de essentiële kennis en inzichten die nodig zijn om de gemeenteraad te begrijpen en ermee te werken.

Gedurende deze cursus zullen we verschillende onderwerpen behandelen, waaronder de rol en verantwoordelijkheden van de gemeenteraad, de structuur en samenstelling ervan, de besluitvormingsprocessen, de relatie tussen de gemeenteraad en andere lokale instellingen, en de manieren waarop burgers betrokken kunnen zijn bij het lokale bestuur.

Het doel is om je een goed begrip te geven van hoe de gemeenteraad functioneert en hoe jij als burger kunt deelnemen en invloed kunt uitoefenen op het beleid.

We nodigen je uit om deel te nemen aan deze cursus en je kennis te vergroten over de gemeenteraad en haar belangrijke rol in het lokale bestuur. Samen kunnen we bouwen aan een beter begrip van het democratische proces en de manieren waarop we onze gemeenschappen kunnen verbeteren.

Doel van de cursus

In de cursus De gemeenteraad; een introductie leer je de waar de gemeente verantwoordelijk voor is en hoe jij daar als inwoner invloed op kan hebben. Daarnaast wordt uitgelegd hoe besluitvormingsprocessen gaan en wie wat doet. Op deze manier krijg je een beter zicht op deze bestuurslaag.

Wat kan je of ken je na de cursus

  • Wat doet de gemeente
  • Wat is het verschil tussen gemeenteraad en het college
  • Wat zijn de drie rollen van de gemeente

Duur en studiebelasting

De cursus 'De gemeenteraad; een introductie' duurt ongeveer 1 uur. Wil je het maximale rendement uit je e-learning halen, kijk dan alle materialen goed door, de studiebelatsing is dan ongeveer 2 uur.

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor, iedereen met een interesse in hoe het plaatselijk bestuur werkt.

Vaardigheden

Door het volgen van deze cursus werk je aan de volgende vaardigheden: Algemene ontwikkeling, begrijpen politiek. 

Lesmaterialen

De cursus 'De gemeenteraad; een introductie' bestaat uit: Online instructie, Video-ondersteuning en een hand-out.

Opbouw van de cursus

Deze cursus is opgebouwd uit diverse e-learning leerobjecten

Toetsing

De cursus 'De gemeenteraad; een introductie' wordt aan het eind van elke module afgesloten met een eindtoets. De eindtoets bestaat uit diverse meerkeuzevragen.

Certificaat

Als je slaagt voor de eindtoets, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn of op een ander loopbaanportal zoals At Monday plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!

Omgevingsbewustzijn