Personalia
- Leeftijd
- 67 jaar
Rijbewijs en talenkennis
Talen (spreken)
Talen (schrijven)
Rijbewijs
Dit ben ik
Mijn dromen en ambities
CURRICULUM VITAE
Profiel
Creatieve ‘Om-de-hoek-kijker’: altijd op zoek naar een frisse blik en verrassende
invalshoeken.
Verhalenverteller: hoe ingewikkeld iets ook is, ik maak er een mooi verhaal van –
audiovisueel of in tekst.
Nieuwsgierig: begerig naar alles wat nieuw(s) is, wil altijd het naadje van de kous
weten - en liefst nog veel meer.
Deadline-junk: hoe groter de tijdsdruk, hoe meer ideeën er opborrelen en hoe sneller
ik ze vormgeef.
Werkzaamheden
* oktober 2013 Publicatie boek ‘Uitgekookt!’
Ondertitel: ‘Waarom de cavia niet in de magnetron mag en andere verhelderende
inzichten uit de keuken’.
Korte humoristische verhalen over de wetenschap achter koken: wat gebeurt er in de
pan als je aan het koken bent? De verhalen zijn deels een weerslag van de
kookrubriek ‘Uitgekookt!’ op de VPRO-radio, die ik van september 2008 tot december
2009 presenteerde op Radio 1.
‘Uitgekookt!’ heeft begin dit jaar de Persprijs van de Universiteit Wageningen
gewonnen, voor het beste populair-wetenschappelijke werk van de afgelopen vier
jaar. De jury prijst de “makkelijk verteerbare en onderhoudende teksten voor een
breed publiek”.
* dec 1991 – dec 2013 Programmamaker/regisseur/eindredacteur VPRO
In deze periode maakte ik reportages en documentaires, en presenteerde ik liveuitzendingen
voor uiteenlopende radio- en televisieprogramma’s. Onder andere:
‘Labyrint’ en ‘Noorderlicht’ – verdiepende informatie over wetenschap
‘De Avonden’ – over kunst en cultuur
‘Uitgekookt!’ – wetenschappelijke kookrubriek binnen ‘Villa VPRO’ op Radio 1
‘Buren’ – serie over burenruzies van en met Frans Bromet. Bij ‘Buren’ was ik zowel
researcher en geluidsman.
* juni 1990 – dec 1991 Organisatieadviseur bij The Wissema Group
Bij Wissema adviseerde ik niet alleen grote bedrijven als de NAM en Campina, maar
ook kleine audiovisuele bedrijven over een efficiëntere bedrijfsvoering – en
organisatie.
* aug 1985 – juni 1990 Redacteur NRC Handelsblad
Internationale Economische Redactie met als specialisaties ‘Internationale
Grondstoffenmarkten’ en ‘Ontwikkelingssamenwerking’.
Politieke Redactie met als specialisatie ‘Sociaal-economisch Beleid’.
In beide functies volgde ik het nieuws op de voet en schreef ik nieuws- en
achtergrondstukken voor de dagkrant en de supplementen.
* juli 2006 – nu Directeur/eigenaar van ‘100 graden en meer’
Mijn eenmanszaak ‘100 graden en meer’ draait om de kennis van koken. Ik schrijf
artikelen, boeken, geef presentaties en workshops over de wetenschap achter
voeding en koken. Over mijn bevindingen houd ik ook een weblog bij op
www.100gradeneneer.nl
Opleidingen
* sept 1978 – juli 1985 Economische en Sociale Geschiedenis, UVA
* sept 1976 – dec 1977 Logopedie (studie afgebroken)
* sept 1975 – juni 1976 Franse taal en cultuur, Sorbonne, Parijs
* sept 1969 – mei 1975 Atheneum-A, Revius Lyceum, Doorn
Geniet van
Mijn familie, de hond, koken, zelf recepten bedenken, fotograferen, filmen, (het huis)
verbouwen, lezen, humor en nadenken.