Talentcard®
Overzicht profielen
Talentcard van Leo Koelen

Leo Koelen

Personalia

Leeftijd
62 jaar

Portfolio

Skills, Soft skills

Rijbewijs en talenkennis

Talen (spreken)
  • Nederlands
  • Duits
  • Engels
  • Frans
  • Italiaans
Talen (schrijven)
  • Nederlands
  • Duits
  • Engels
  • Frans
Rijbewijs
  • A - Motor
  • B - Personenauto
  • E - Aanhanger

Dit ben ik

Mijn dromen en ambities

Profiel
zelfstandig, eerlijk, strategisch, technisch, flexibel, bevragend, analytisch, innovatief, vindingrijk, loyaal, entrepreneur, Europeaan
Ik zoek een baan als b.v.: Sales coördinator - manager, area manager, product manager of productie manager, sales Engineer, Proces Engineer, “iets commercieel technisch” Anderzijds zie ik een om-structurering naar b.v. “Het onderwijs” als een verdere mogelijkheid.

carrière
Feb 2012 - nu
Werkeloos
BEZIGHEDEN

Tot haar dood op 30 Mei 2012 heb ik intensief mijn vrouw verpleegd. Gevolgd door de verwerking hiervan en om-structurering van mijn leven. Dit met o.a. het evalueren van mijn marktwaarde en de mogelijkheden van een carrière switch bestuderen.
Anderzijds, ook om mijn lokaal, sociaal netwerk uit te breiden, mede oprichter van een politieke partij voor de Gemeente raadsverkiezingen 2014. We gaan nu door naar provinciale verkiezingen Mrt 2015.
Om mijn bestuurskwaliteiten scherp te houden semi-virtueel een stadsbrouwerij opgezet, voortbordurend vanuit een oude hobby. Eigenhandig marktonderzoek, bedrijfsopbouw, concepten ontwerpen, rentabiliteitsstudies, financieringssystemen, bestemmingplannen en vergunningen bevragen, uitvoeringsmogelijkheden besturen, recepten en apparatuur ontwikkelen, opschaling van lab/keukenniveau naar klein productief niveau etc.

2009-Feb 2012
Business Manager Paper Division
NCR Biochemical B.V.
Thuis kantoor
HK in Bologna
Markt: geheel Europe, producten: Coating chemicaliën, ontschuimers, polymeren, cleaners, bio-producten
Werkzaamheden:
In de reorganisatie bij Houghton kwam voor het familie bedrijf NCR Biochemical SpA de papierafdeling vrij voor overname. Mijn marktgebied, zijnde centraal europa, werd uitgebreid met oost europa en Rusland. De strategie werd samen met de twee directeuren ontwikkeld. Verdere acquisities met meer producten en nieuwe collega’s waren een nieuwe stimulans. NCR besteed veel aandacht aan de engineering en denkt graag in modulaire systemen. After-sales en service hoort daar dan ook bij. De product ontwikkeling concentreerde zich meer in Bologna, zeggenschap in de te ontwikkelen producten heb ik echter zeker wel gehouden. Bepaalde analyse methoden heb ik “thuis” ontwikkeld. Mijn cultuur kennis bleek hier van evident belang.

2005 – 2009
Business Manager Paper Chemicals Europe
Houghton Europe
Thuis kantoor, Aachen kantoor
Hernieuwd opstarten van Houghton op de Europese papier / tissue markt. Via oud klanten en netwerk a.u.b. gevraagd om terug op de markt te komen.
Werkzaamheden:
Bij mijn terug keer bij de Houghton familie in november 2000 werd meteen geopperd om weer met papier chemicaliën te beginnen. Datgene wat Houghton in 1998 aan Hercules verkocht had. Maar om andere redenen ging dat toen nog niet. In 2003 zijn we door de papierindustrie benaderd om weer met onze coating producten op de markt te komen. Dit hoofdzakelijk vanwege de goede kwaliteit en goede service. Mijn vorige werk eerst afsluitend, ben ik in 2005 mij hiermee gaan bemoeien met de opdracht de gehele afdeling papierchemicaliën voor geheel Europa op te zetten. Inclusief lokale ondersteuning, verdere productontwikkeling, markt strategie, marketing, controlling, engineering en service beleid. Naast de meer management invulling van deze functie kruipt het bloed waar het niet gaan kan en ben ik me intensief met product en applicatie ontwikkeling blijven bemoeien. Dit met interessante resultaten.

2000 – 2005
Vertriebsingenieur
Houghton Deutschland GmbH
Aachen kantoor
Markt: Introductie van een nieuwe smeertechnologie voor het warmwalzen van staal. Dit hoofdzakelijk in de Duitse staal industrie.
Werkzaamheden:
Via mijn oude contacten werd ik door Houghton Deutschland benaderd om te helpen met een groot personeel en kennis probleem. Een nieuwe smeertechnologie voor met name het warmwalzen van staal werd op de markt gebracht. Veel kinderziekten in de producten en de applicatie-installaties bleken enorm veel tijd en energie te kosten. De (Duitse) markt was veel eisend, wat regelementen en documenten aanging. Veel engineering werk en veel on-site tests, met de nodige risico’s. vaak voor hete vuren gestaan. Project grootte van 300 K DM tot 1,5 milj. €. Logisch dat er hoge ROI verwacht werd. Payback time bleek echter enkele weken / maanden te zijn.

1998 – 2000
Area sales manager
Hercules Int.
Thuis kantoor
Markt: Benelux, paper industrie, coating chemicaliën, ontschuimers, biocides, polymeren
Werkzaamheden:
Hetzelfde werk als Houghton Europe in een andere organisatie. Met meer en andere producten en een andere geografische indeling. In deze organisatie heb ik wat meer tijd en ruimte gekregen voor een aantal indoors(sales) cursussen.

1993 -1998
Product manager
Houghton Europe
Aachen kantoor
Markt: Paper industrie: Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Benelux. Producten: coating chemicaliën, Ontschuimers
Werkzaamheden:
Het lijkt een aardige ommezwaai vanaf een productie technische organisatorische functie naar een technisch commerciële baan. Maar het merendeel van dit werk betreft het draaien van proeven en on-site bewijzen wat beweerd wordt. Dit heb ik meestal op een procestechnologische wijze aangepakt. Met de ervaring van Van Houtum in mijn zak kan ik redelijk goed aan voelen wat de klant echt belangrijk vindt. Zeker als je met productiechefs praat. Een inkoop afdeling kwam vaak in tweede instantie. Tegen die tijd had ik de informatie reeds om een ROI e.d. te kunnen maken. Vanwege de grote technische voordelen was dit een redelijk makkelijke sales. Mijn productie technische achtergrond gaf ook vaak een bepaald krediet. Ondanks dat het een nieuwe technologie was hebben we weinig last gehad van kinderziektes. Opmerking van de grootste klant: Ongebruikelijke stijl maar wel effectief.

1986 – 1993
Productie chef
Papierfabriek van Houtum
Swalmen
Werkzaamheden:
Medeverantwoordelijk voor 58 mensen in 3 en 5 ploegendienst. Als deel van een 5 man’s team had ieder zijn kerntaken. Ik bemoeide me meer met het dagelijks- en het ontwikkelen van toekomstige rendementen en capaciteiten en een de controlling van machines en personeel. Daarnaast deed ik graag trouble shooting en was probleem oplossend bezig met alles wat zich aandiende. In deze tijd hebben we een compleet nieuwe machine gebouwd, waaraan ik zeker mijn deel heb bijgedragen. Zeker niet op de laatste plaats qua engineering en diverse (massa, warmte) balansen. Veel tijd gestoken in personeelstraining, start ups en optimalisaties / tuning.
Een eenvoudige proces beschrijving is uitgegroeid tot een (intern) boek, volledig van mijn hand.
In deze tijd eveneens de gelegenheid gekregen om de Post HBO VAPA te kunnen volgen.
Vanuit deze kennis natuurlijk de contact persoon voor VAPA en Vapro mensen geweest.

1989 - 1991
School VAPA
Papiertechnologie
Apeldoorn
Alle aspecten van de papier technologie zijn uitvoerig behandeld. Zeer waardevolle opleiding omdat hier daadwerkelijk alle papiersystemen behandeld / bekeken werden. Vaak met praktijk problemen van mede studenten. Zonder deze kennis zou ik alleen tissue hebben gekend. Nu weet ik een redelijk groot deel van alle papiersystemen.

1985 - 1986
Militaire dienstplicht Sergeant
Min. v. Defensie
Ede, Rheindahlen
Werkzaamheden:
Onder officierstraining in Ede.
Verantwoordelijk voor een kabel peloton te Rheindahlen
Verantwoordelijk voor onderhoud en inzetbaarheid.
Verantwoordelijk voor onderhouden van communicatie tijdens de vele veldoefeningen

Opleiding
1981 - 1985
HBO, HTS
Chemische Technologie
Heerlen
Hoofdvakken:
Chemie: Organische, anorganische, analytische en chemische technologie,
Elektrotechniek en Werktuigbouw,
Materiaalkunde
Subvakken:
Bedrijfskunde, Computer technologie,
Open keuze
Psychologie
Vooropleiding
MTS procestechniek, te Roermond, MAVO 4 te Roermond

Verdere vaardigheden
Talen
Spreek, lees en schrijf goed Engels en Duits en natuurlijk Nederlands.
Frans was redelijk maar heb ik minder gebruikt over de laatste jaren.
Gestart met Italiaans vanwege de laatste baan. (niveau laag)


Office faciliteiten,
Goede kennis van Word, Excel en PowerPoint.
Communicatie systemen: Outlook, lotus notes

mobiliteit
A en BE. In bezit van motor en auto
Extensieve reis ervaring over geheel Europa

Politiek
Mede oprichter van de Partij voor Leefbaarheid en Democratie. Zie: www.pvld.nl
Hobby
Mooi weer toer motorrijder, bierbrouwer, hondenliefhebber / wandelaar.

Wat breng ik mee?

Mijn huidige situatie

Sector(en):
  • Algemeen
Carrièreniveau:
  • Senior management
Beschikbaar vanaf:
  • Per direct

Werkervaring

20 jaar ervaring in international B2B sales. Heb me gespecialiseerd in Yankee coating producten en technologie.
Business volume ong 6 milj Euro over geheel europa.
sides step naar warmwalssmering in de staal industrie.
daarvoor 7 jaar vanaf school opgegroeid naar productie chef bij een papierfabriek. leiding over 58 mensen op twee productie lijnen etc.
Door prive omstandigheden momenteel "in between jobs".

Opleidingen

VAPA Post HBO papiertechnologie, Apeldoorn
HTS Chemische Techniek, Heerlen
MTS Procestechniek Roermond
Mavo 4

angevuld met enkele sales cursussen, ik ben meer de selfmade man

Meer over mij

Werkgebied

  • Roermond 100km
Talentcard®