Terug

Waar is die vijfde poot?

28 december 2019 door Marielle van Raaij

Kleine ondernemingen weten het wel. Een schaap met vijf poten moet je koesteren met complimentjes en afwisselend werk. Die zeldzame collega’s die altijd zeggen “dat doe ik wel even” en het vervolgens nog voor elkaar krijgen ook. Hoe groter de organisatie, hoe lastiger het is om die vijfde poot in de kudde te ontdekken. Terwijl het zo belangrijk is om te weten wat voor verborgen talenten je personeel heeft. Een extra taal, een groot netwerk via vrijwilligerswerk of een kanjer met social media. Hoe komt het dat zoveel talent van je personeel verborgen blijft? Daar zijn drie grote oorzaken voor.

VAST IN DE FUNCTIE

De economie kent grote schommelingen door de jaren heen. Met name in periodes van recessie stromen veel hoger opgeleiden in op banen met een MBO-niveau. Bevalt de functie dan kan het best zijn dat de HBO of WO studie helemaal niet meer ter sprake komt. Misschien is de college opgeklommen tot manager. Of is het een collega met kleine kinderen, die op een gegeven moment parttime is gaan werken. Vaak gaat een baan een bepaalde richting uit en heb je niets meer aan bepaalde kennis en kunde.

KARAKTER

Het is niet iedereen gegeven om te vertellen als iets je dwars zit. Dat je meer kan dan je huidige taak of het niveau best een stukje hoger kan. Zelfs niet in een functioneringsgesprek. Want tja, Nederland. Land van het maaiveld. Doe je gewoon, dan doe je al gek genoeg. Vooral niet gaan opscheppen over dingen waar je goed in bent. In hele stukken van het land is het helemaal niet ok om over je prestaties te praten.

VRIJWILLIGERSWERK

Iedereen wil graag laten zien wat hij kan. Lukt het niet op kantoor, dan kan het maar zo zijn dat je personeelslid de verborgen skills elders inzet. Dit doet me denken aan een jongen die bij mij in de buurt woont en bij de lokale supermarkt werkte. Zo lang ik me kan herinneren deed hij vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis. Op Facebook volgde ik hem en zag daar de foto’s van de Vierdaagse voorbijkomen of shots met bekende Nederlanders aan zijn zijde. En de volgende dag zei ik hem weer gedag terwijl ik de boodschappen in mijn winkelwagen legde. Op een gegeven moment werd hij districtscoördinator en daar stuurde hij als vrijwilliger 20 afdelingscoördinatoren aan die elk weer ongeveer 20 tot 30 hulpverleners onder zich hadden. Do the math. Ik vraag me af of de supermarkt keten bij het aannemen van nieuwe regiomanagers zich ooit bewust is geweest van dit kostbare talent. Nu is het te laat. Hij werkt inmiddels als coördinator voor het Rode Kruis zelf.

VRAAG!

Een loyale collega, zoals ik hierboven al noemde, zal misschien al zijn vrije tijd in een vereniging steken en die hoor je verder niet op het werk. Behalve als het om vrije dagen gaat. Over loyaliteit gesproken. Zou je die kracht niet liever ook in je eigen bedrijf inzetten? Het is daarom extra belangrijk om af en toe eens een rondje te maken langs de collega’s en te vragen wat ze graag doen in hun vrije tijd. Dat levert ook nog een gevoel op van interesse in je werknemer als persoon. Dan laat het schaap zijn vijfde poot misschien wel zelf aan je zien.

Meer leren over talent en team?

Online cursus Actief luisteren

Online cursus Motiveren

Online cursus Je talent ontwikkelen

 

  • HR, Psychologie & Coaching
  • Management