Terug

Makkelijk geld besparen? Hier 6 tips.

24 december 2019

Heb je aan het eind van je geld vaak een stukje maand over? Dan ben je niet de enige. Vaste maandelijkse kosten kunnen erg hoog oplopen. Soms lijkt het alsof er een gat in je portemonnee zit en al je geld verdwenen is voordat je er erg in hebt. Daar kan verandering in komen! Geld besparen roept vaak negatieve gevoelens bij mensen op, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent het niet dat je honger moet gaan lijden. Het toepassen van een paar praktische tips, kan er al voor zorgen dat jouw portemonnee minder licht aanvoelt aan het einde van de maand. Ik heb hieronder 6 handige tips op een rijtje gezet.

1. Aanbiedingen en kortingen

Heb je nieuwe shampoo, wasmiddel of koffie nodig? Dit soort basisproducten zijn vaak in de aanbieding. Via online reclamefolders van bijvoorbeeld supermarkten en drogisten kun je goed in de gaten houden welke aanbiedingen er op het moment zijn. Wanneer je iets online gaat bestellen is het ook verstandig om van te voren even op internet naar kortingscodes te zoeken. Ook hier kun je soms aardig wat geld mee besparen. Kledingwinkels hebben altijd uitverkoop aan het einde van het seizoen. Maak hier gebruik van door dan kleren te gaan kopen. Kortingen kunnen soms oplopen tot 50% of zelfs 75%. Zorg er alleen wel voor dat je alleen de dingen koopt die je echt nodig hebt. 

2. Contant in plaats van pinnen

Bepaal voordat je inkopen gaat doen een specifiek budget dat je maximaal wilt besteden. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje van alles wat je nodig hebt en neem het bedrag hiervoor mee in cash geld. Wanneer je je pinpas thuislaat en alleen cash geld op zak hebt, dan word je gedwongen om echt alleen te kopen wat je nodig hebt en zul je niet verleid worden om andere aankopen te doen. 

3. Verlaag energiekosten

Door bewust te letten op je energiekosten kun je maandelijks of jaarlijks veel geld besparen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alleen lichten aandoet als dat nodig is. Vervang ook alle lampen in je huis voor spaarlampen. Daarnaast kun je in plaats van de temperatuur een graadje hoger te zetten, ook een dikkere trui aandoen of er een dekentje bij pakken. Ook kaarsjes aandoen scheelt in stookkosten en elektriciteit (en het is ook nog eens erg gezellig). Als apparaten opgeladen zijn trek dan meteen de oplader uit het stopcontact en als je ze niet gebruikt kun je ze beter gewoon uitzetten. Door al deze dingen te doen kun je honderden euro’s per jaar besparen.

4. Besparen met vervoer

Waarschijnlijk voel je hem al aankomen, maar ik ga het toch nog even zeggen: pak eens wat vaker de fiets! Je zult al snel merken dat je tank een stuk minder snel leeg gaan als je voor kleine ritjes de fiets pakt. Daarnaast is het ook nog eens een stuk gezonder. Als je dan toch de auto pakt voor je werk kun je af en toe eens vragen om met een collega mee te rijden. Door bijvoorbeeld om de beurt met elkaar mee te rijden bespaar je al de helft van je tank (en het is ook nog eens gezelliger). Wanneer je er niet meer onderuit kan en het toch echt tijd is om te gaan tanken, doe dit dan bij een goedkoper tankstation. Vergelijk de prijzen eens van verschillende tankbeurten. Dit zal je op jaarbasis een aardig zakcentje geld schelen.

5. Voorkom onnodige kosten

Zet al je abonnementen eens op een rij. Het zal je misschien opvallen dat een aantal vaste kosten toch echt onnodig zijn of een stuk goedkoper kunnen. Heb je echt een abonnement op de krant nodig als je het ook online kunt lezen? Ga je echt elke week sporten of is dat sportschool abonnement meet voor de show? Heb ik echt onbeperkt mobiel internet nodig of kan ik ook een goedkoper abonnement aanschaffen? Daarnaast kun je dure boetes voorkomen door je in het verkeer aan de regels te houden (en dat is natuurlijk ook een stuk veiliger). 

6. Een budgetboekje bijhouden

Tot slot wil ik het kort even hebben over een budgetboekje. Dit is een boekje waarin je op een rijtje zet hoeveel geld je uitgeeft en ontvangt. Zo kun je op een makkelijke manier inzicht krijgen op je financiën. Er zijn heel wat andere hulpmiddelen die je kunnen helpen geld te besparen, zoals de online cursus Bespaartips op At Monday. In deze cursus wordt stap voor stap uitgelegd hoe je je huishoudboekje op een aantrekkelijke manier effectief in balans houdt. Door elke maand wat geld te besparen zul je meer geld overhouden voor leuke dingen of om eindelijk eens wat op je spaarrekening te zetten.

  • Financieel & Administratie
  • Persoonlijke Effectiviteit