Terug

7 kledingtips voor je sollicitatiegesprek

30 december 2019

Eindelijk! Je bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Je wil graag een goede indruk achterlaten en daarbij is de manier waarop je je kleedt en jezelf presenteert erg belangrijk. Je hebt vast wel eens het gezegde “kleren maken de man” gehoord. Je voelt je zelfverzekerder wanneer je de juiste outfit draagt, wat je kans op een baan weer vergroot. Dus wat trek je aan naar je sollicitatiegesprek? De dresscode is natuurlijk bij elk bedrijf anders, maar er zijn toch een aantal dingen waar je altijd rekening mee moet houden. Hier heb ik 7 tips op een rijtje gezet.

1. Hygiene

De belangrijkste sleutel tot een goede uiterlijke verschijning: hygiene. Het spreekt misschien voor zich, maar zorg dat je goed fris gedoucht bent voordat je de deur uit stapt. Zorg ervoor dat je kapsel netjes geknipt is en gebruik een goede deodorant om zweetplekken te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat je kleding schoon, zonder kreukels en onbeschadigd is. Wanneer je een net pak aanhebt, maar er zitten vlekken in, dan kom je meteen onverzorgd over. Check dus minstens een dag van tevoren je kleding op vlekken en beschadigingen en zorg ervoor dat alles netjes gestreken is. Zoals al eerder gezegd is een frisse geur een must. Gebruik dus een lekkere deo, parfum en/of aftershave. Let hierbij wel op dat je niet te veel gebruikt. Dit zal namelijk juist afbreuk doen aan je nette look.

2. Kledingmaat 

Goed passende kleding is een must als je er goed uit wilt zien. Te wijde of grote kleren zorgen ervoor dat je er onverzorgd en te nonchalant uitziet, terwijl te strakke kleding je er snel ordinair uit laat zien. Als je het moeilijk vindt om de goede kledingmaat uit te zoeken, kun je altijd het winkelpersoneel om hulp vragen. 

3. Niet te casual

Wanneer je twijfelt, ga dan eerder voor te formeel dan voor te casual. Ook al zie je er formeler uit dan anderen in het bedrijf, je laat hiermee zien dat je je best hebt gedaan en uiterlijke verschijning belangrijk vindt. Laat ook hoofddeksels achterwege, tenzij het om religieuze redenen is.

4. Dresscode van het bedrijf

Je kunt je van tevoren al inlezen over het bedrijf. Kijk niet alleen op de website, maar ook op de social media pagina’s zoals Facebook, Instagram en linkedin (als het bedrijf dat heeft). Ook kun je op de pagina’s van de andere medewerkers (met hetzelfde functieniveau) kijken. Dit geeft je een beter beeld van de kledingstijl die je kunt dragen tijdens het sollicitatiegesprek. 

5. De juiste kleuren kiezen

Alle kleuren brengen onbewuste associaties met zich mee en dit heeft vaak invloed op hoe mensen jou bezien. Pas de kleuren die je aantrekt dus aan op het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteert. Basiskleuren zoals wit, grijs, beige en blauw hebben een zakelijke uitstraling, terwijl opvallende kleuren zoals rood, geel of groen je meer energiek en creatief doen overkomen.

6. Kleding die bij je past

Kleed je op een manier die jij fijn vindt en waar je je comfortabel in voelt. Blijf dicht bij jezelf en doe je niet als iemand anders voor. Het is belangrijk om je fijn te voelen in je kleding, omdat je hierdoor meer zelfvertrouwen uitstraalt. Het is misschien verstandig om iets aan te trekken wat je al eerder hebt gedragen en waar je je prettig in voelde.

7. Externe hulpmiddelen

Online is veel informatie te vinden over correcte kleding voor een sollicitatiegesprek. Het kan ook erg handig zijn om een online cursus te volgen, zodat je een meer samenhangend overzicht krijgt van de zaken waar je voor een overtuigende outfit op moet letten. Voor mannen is bijvoorbeeld de online cursus Kleren maken de man! op At Monday een aanrader. Hierin wordt uitgebreid op dit thema ingegaan, van mannelijke lichaamstypen tot het omgaan met vlekken in je kleding. Een andere, maar prijzigere optie is het inhuren van een kledingadviseur of stylist.

Andere interessante cursussen

In de online cursus Overkomen zoals jij dat wil vergroot je je kennis over uitstraling en zelfinzicht.

In de korte online cursus Jezelf presenteren leer je stap voor stap waar je op moet letten bij het presenteren van jezelf: je uiterlijk, je houding, je lichaamstaal en je stemgebruik. 

De online cursus Kleur om je lijf behandelt twee onderwerpen: de beste kleurkeuze voor wat je aanhebt en aanwijzingen voor welke soort kleren het beste passen bij jouw huid en lijf. 

  • Communicatie & Presentatie
  • Overig